Det modsatte af at sidde stille, er at være i bevægelse

Hvis en ryger kompenserer for smøgerne ved at træne lidt ekstra, ville du nok også tænke at det var godt med træning, men at det næppe ville reducere den skadelige virkning af rygningen.

På samme måde er problemet med den stillesiddende hverdag netop den tid, hvor du sidder stille. Og du sidder ikke mindre stille selv om du 3 aftener om ugen træner meget hårdt.

Nu viser forskning tydeligt, at knoglesvaghed, muskelsmerter eller hjerte-kar lidelser påvirkes betydeligt positivt af mere varieret og mere frekvent bevægelse i løbet af dagen. Altså både variationen af de bevægemønstre din krop får, samt hvor ofte du bevæger dig varieret hver dag.

Vi taler altså ikke om hård træning
Men at strække armene over hovedet, squatte, dreje rygsøjlen, strække hofterne og baglårene, hoppe, tage trappen i stedet for rulletrappen, at gå en tur med lange skridt og aktive ben i stedet for at køre bil eller bus.

Derfor giver det heller ikke mening, at vi køber aflad for vores stillesiddende hverdag, eller for ensidigt manuelt arbejde ved at træne én aktivitet meget intenst i 1 time eller par gange om ugen, eller at løbe 25 km hver lørdag.

Superfood-fitness er at gå

Nu er der flere der mener, at hvis du skal vælge én aktivitet fremfor alle i en presset hverdag, så skal du vælge at mere. Det synes jeg er en kanon god nyhed! (læs mere her)

I Danmark har DTU lavet en opgørelse over danskernes transportvaner i 2013, og den viser at kun 1 % af vores transportmåde er almindelig gange. Men vi vil gerne løbe maraton??!!
It does not make sense…!

Faktisk viste denne undersøgelse ifølge Politiken, at danskere fra 10-84 år transporterer sig i gennemsnit 39,4 km om dagen, men kun 260 meter foregår
til fods i et tempo på 5 km/t eller derunder (Gang indendørs, fra bil til hus, eller på arbejde er ikke medregnet).

Det er et kæmpe skift i vores tankegang – I know
Men det er altså værd at gøre noget ved. Og når du først er ude at gå, så får du mere ud af det ved at gå uden at trække ballerne ind under dig, og med aktive hofter, stræk i knæ og lange skridt.

Kan gåture helt erstatte øvelser, eller kan øvelser erstatte gåture?

Svaret er nej.
Men den gode nyhed er, at det udgør en perfekt helhed hvis du vil have en krop der bevæger sig stærkere og mere effektivt.

  • Dine øvelser kan få mavemuskler, ryg, baller og bækkenbund til at blive stærke og velfungerende, så de kan gøre sit arbejde ordentligt med god kropspositionering – og på din gåtur bliver dette integreret i bevægelse.
  • En gåtur giver i sig selv din krop et naturligt stimuli ved at du bevæger dig i oprejst stilling (det styrker både bevægeapparatet og organsystemer), holder dig bevægelig og giver dig en grundstyrke – mens øvelserne gør at din ryg, bækkenbund, mave og hofter fungerer optimalt til at tåle mere belastning.

Hvis du alligevel i perioder skal vælge, så sørg for at få gået hver dag, gerne mindst en halv time.
Hvis du oveni det skal vælge noget, så vælg de øvelser der giver et boost til det område af din krop der trænger det:

  • Squat med aktiv brug af åndedræt og kerne hvis din bækkenbund er svag og dysfunktionel og dine baller er flade og svage
  • Stræk og brug din vejrtræning i lange udåndinger hvis du føler dig stresset
  • Lav en enkelt øvelse i rygliggende for din kerne hvis du mærker at din mave trænger til et boost og hjælp til at hele en Rectus Diastase.

Jeg siger ikke at dette forbereder dig til en ironman eller giver det samme som en 12 ugers bootcamp – men jeg siger at det bygger fundamentet til en velfungerende og smuk krop.

God tur – kort eller lang – kom ud at gå!

www.elinsolheim.dk