Træning efter kejsersnit

Jeg hører ofte fra kvinder der er kejserinder, at de har oplevet vejledningen i træning efter kejsersnit som mangelfuld.
Mange oplever, at de fleste pjecer og informationsmateriale er skrevet med tanke på vaginale fødsler, og ikke kroppen i tiden efter kejsersnit. Og det er de faktisk også ofte.
Mangelfuld viden omkring genoptræning efter kejsersnit betyder nogle gange at kvinderne ikke føler de bliver taget alvorligt.
Hos SOLHEIM har vi specialiseret os i træning af kvindekroppen der har født, og kejserinder er også velkomne.

Hos SOLHEIM handler træningen overordnet om at genskabe din tillid til kroppen, enten det er efter kejsersnit eller vaginal fødsel

Vi skal hverken sygeliggøre kejsersnit, eller andre fødsler. For vi ved jo alle, at motion også er godt efter kejsersnit.

Men vi skal træne klogt.

Et kejsersnit behøver ikke være kompliceret. Og er du en af de heldige hvor alt går som smurt, kan du gå i gang med SOLHEIMs onlineforløb efter 10 uger. Det er her at de fleste efter lægecheck er klar til at belaste kroppen mere.

Men det er langt fra alle der har et ukompliceret forløb. På linje med kvinder der føder vaginalt, kan der være behov for hjælp til at få kroppen tilbage.
Få hjælp til genoptræning efter kejsersnit
Er du en af dem der oplever dysfunktion i en eller anden form efter kejsersnit? Så har du måske opdaget, at det kan skabe barrierer der gør det svært at genoptage træning.
Det kan være du har smerter, eller oplever føleforstyrrelser eller nedsat styrke. Måske har du også brug for at tale fødselsoplevelsen igennem mange gange, før kroppen følger med, og heler.
Din krop efter kejsersnit kan gøre opmærksom på sig selv på mange forskellige måder, og det tager både fokus og energi.

Maven efter kejsersnit

Maven efter kejsersnit har alle de samme udfordringer som enhver kvinde der har været gravid, men udover det, er der arvæv der skal hele.

Når du skal træne maven efter kejsersnit er det derfor helt centralt for vores træning, at træningen stimulerer til et optimalt samspil i din kerne. Det vil sige, at ikke bare din sixpack alene; men alle dine dybe kernestrukturer gør sit arbejde. Det er din bækkenbund, din dybe tværgående mavemuskel og dit åndedræt især, samt bindevævet der forbinder det hele.

• Din bækkenbund kan være lige så udfordret som om du havde født vaginalt, og derfor vil bækkenbunden spille en central rolle genoptræning efter kejsersnit.
• Dit åndedræt har været påvirket af graviditeten og af bl.a. smerter efter indgrebet.
• Din dybe, tværgående mavemuskel kan også være påvirket af indgrebet og arvæv. Derfor er det godt givet ud, at muskelsamspillet får tid til at komme tilbage.
• Delte mavemuskler efter graviditet findes både i maver der føder kirurgisk og maver der føder vaginalt. Derfor skal træningen også tage højde for optimal genopbygning af din maves styrke.

Man har længe troet, at helingen efter kejsersnit toppede ca. 6 uger efter indgrebet.
Studier viser dog, at helingen i maven efter kejsersnit langt fra er færdig ved 6 uger. Det betyder ikke at du skal være bange for, at du ikke har helet allerede. Men at du bliver ved, med at blive stærkere.
Den reorganisering af kollagent væv som styrker og bygger både livmoderens og bugvæggens arvæv, foregår i lang tid efter 6 uger. Faktisk ser man, at bugvæggen har øget brudstyrke op til 70-90 % 7 måneder efter indgrebet.

Man kan måske fristes til at tro, at bækkenbunden klarer frisag hvis du føder ved kejsersnit. Men studier viser, at forholdene i din bækkenbund også påvirkes. Man kan se at også kejsersnit påvirker vævet i bækkenbunden med en øget eftergivelighed og deraf nedsat støtte i tiden efter graviditeten.

Træning af maven og bækkenbunden efter kejsersnit har sin klare berettigelse. Og det byder også, at det at det er godt givet ud at træne klogt.

Hvilke former for motion efter kejsersnit?

Generelt er det en god idé at søge hjælp hos kompetente fagpersoner der ved noget om kejsersnit, hvis du har gener fra dit kejsersnit og arvæv. Jeg kan på det varmeste anbefale www.kejserinderne.dk, som også har en god FAQ hvis der er noget du er i tvivl om. De er også super kompetente i sin vejledning af arvævsmassage.
Har du fået grønt lys fra læge, og du føler dig klar til at gå i gang med at træne, er det klart at anbefale, at du træner funktionelt med egen kropsvægt i starten.

Din krop skal bære dig, og bære dig godt.

Din krop skal også igen hjælpes til at være bevægelig, og til at bevæges godt. Dette er især vigtigt for dit arvæv. Dit arvæv består af bindevæv, og bindevæv findes i hele kroppen. Dette væv forbinder hele kroppen, inklusive musklerne, fra top til tå, og fra inderst til yderst. Det vil sige, at du kan påvirke dit arvæv, og det omgivelser gennem bevægelse af hele kroppen.
I SOLHEIM gør vi dette i alle vores moduler i onlineforløbet, både i vores opvarmning sekvenser og afsluttende stræk. Det gør vi, fordi vi ved at musklernes arbejdsforhold, arvævsheling og dine bevægelser er gensidigt afhængige af hinanden. Og vi har skræddersyet øvelser som forbinder alle dine dele i skønne bevægelser.

I onlineforløbet øger vi belastningen i de funktionelle øvelser gradvist, så du bærer dig selv (og baby) stærkt og bevæger din krop godt. Vi hjælper dig også til at justere dine hverdagsbevægelser. Så du bærer dig selv stærkt, hele dagen. Også når du ikke træner.
Dette gøres i hele onlineforløbet med hensyn til heling af evt. delte mavemuskler, smerter eller en svækket bækkenbund. Og i takt med at du bliver stærkere, og tiden arbejder for dig, bliver øvelserne mere og mere udfordrende. Til sidst ligner de træning og øvelser du kender fra før.
Created with