Træning er bestemt ikke alt
Faktisk er træning overhovedet ikke en særligt central del af det{COMMA} at leve{COMMA} når jeg kikker nærmere på det. Med sommeren i sin sidste fase{COMMA} og bikinien flittigt i brug endnu{COMMA} forhåbentligt{COMMA} vil jeg slå et slag for kroppen i livet.
Når jeg bevæger mig rundt på de sociale medier og ellers{COMMA} fylder det enormt meget hvor mange løsninger der gives på{COMMA} at få kroppen til at performe. Løsninger der kræver dedikation{COMMA} disciplin{COMMA} tid og den rigtige tilgang. Løsninger der får kroppen til at performe enten det er hurtigere og længere løb uden skader{COMMA} flottere bagdel{COMMA} crossfit-mesterskaber{COMMA} at se bedre ud nøgen{COMMA} at ikke tage på{COMMA} at vedligeholde den krop du endeligt har opnået at få{COMMA} eller at få den.
Og{COMMA} jeg bliver mere og mere træt – faktisk{COMMA} hver gang jeg støder ind i det. Det har været lidt pinefuldt til tider{COMMA} for jeg gik længe og tænkte – at sådan burde jeg da ikke have det!? Der er ofte nogen der gerne vil vise mig den seneste træningsapp{COMMA} fra den seneste hot-shot fra USA eller andre steder{COMMA} og jeg er desværre den største lyseslukker. Jeg bliver bare ikke inspireret. Fri mig fra mere træning har jeg lyst til at sige.
Misforstå mig ret. Det er ofte netop på disse steder muligt at se fantastiske resultater{COMMA} og møde dygtige mennesker der står bag – men fra de første før-og-efter fotos af ballerne bagfra og fra siden (og hvor meget de{COMMA} altså ballerne{COMMA} har løftet sig mens du nappede dine øjenbryn){COMMA} til billederne af perfekte kroppe der endeligt lever op til idealet{COMMA} kan jeg kun høre én stemme i mit hoved{COMMA} der siger:
”HVORFOR?”
Jeg forstår det ikke
Hvorfor bruge et hav af tid på træning eller øvelser{COMMA} i et træningscenter eller et andet sted{COMMA} mange gange om ugen (og de fleste uger desværre alligevel for få gange)? Hvorfor skal kroppen være et projekt i sig selv{COMMA} hvor den skal disciplineres? Hvorfor{COMMA} hvis livet i sin nuværende form alligevel ikke kan opretholde den krops status{COMMA} eller funktion{COMMA} eller udseende eller præstation – skal du afhængiggøres af en strategi{COMMA} som kun virker{COMMA} hvis du afsætter særlig tid{COMMA} og meget tid til det?
Det{COMMA} som muskler egentligt handler om
Hvorfor gøre det{COMMA} når alt det{COMMA} som et liv indeholder kan give dig den krop du har brug for{COMMA} og som ser ud som den bliver brugt? For det er jo det{COMMA} muskler handler om. At blive brugt. Og når muskler bliver brugt{COMMA} bliver de stærke{COMMA} tonede{COMMA} eller synlige. Eller de er synlige ved{COMMA} at du bærer dig selv godt – som gør du ser godt ud{COMMA} ser stærk ud{COMMA} ser vital ud.
Udover at muskler vil bruges{COMMA} spiller de flere andre vigtige roller:
- Der er for de fleste enormt stor glæde forbundet ved{COMMA} at bevæge sig og bruge sin krop.
- Der er en stor mental frihed at finde i det fokus{COMMA} eller ikke-fokus{COMMA} man har{COMMA} mens man er fysisk aktiv{COMMA} enten det er med lyden af ens åndedræt eller Metallica.
- Det kan være vildt sjovt{COMMA} og få en til at grine som aldrig ellers.
- Det kan være socialt berigende.
Alt sammen noget der handler om{COMMA} at leve et godt liv der får dig til at smile{COMMA} og ikke om at disciplinere din krop!
Så næste gang du overvejer at gå igang med at træne{COMMA} så spørg også dig selv “hvorfor.”
Der er aspekter af livet{COMMA} eksempelvis det{COMMA} at føde børn{COMMA} der kan give områder af kroppen hvor øvelser er nødvendige for{COMMA} at genvinde styrke og funktion. Det er en af grundene til{COMMA} at jeg har lavet SOLHEIMs online forløb.
Men intentionen med forløbet er også{COMMA} at lære hvordan dit liv og dine hverdagsbevægelser{COMMA} dine gåture og et minimum af øvelser kan give dig det samme{COMMA} som du før kun troede var muligt med en boot camp og 3 løbeture om ugen.
Den berygtede hverdag
Jo mere-{COMMA} jo bedre- og jo mere varieret du bruger din krop i hverdagen –jo mere stimulerer det de samme muskler{COMMA} som du ellers ville tage til træning for at bruge og styrke. Det fortæller også dit kredsløb og hjerte{COMMA} at der skal udføres noget arbejde. Det fortæller dit stofskifte{COMMA} at der er brug for noget energi – gennem hele dagen. Og det giver dig en krop der er harmonisk og rar at være i.
Med færre øvelser{COMMA} mindre træning – og et liv der leves i bedre bevægelse – kan du også få den krop du drømmer om{COMMA} med andre ord.
Og ja –jeg ved selvfølgelig{COMMA} at principperne omkring fokuseret styrketræning kan give målbare resultater som eksempelvis en større muskel i overarmen. Men hvorfor vil du have en muskel der er større end det{COMMA} dit liv kræver af den arm{COMMA} når det eneste du får{COMMA} udover bostet ved{COMMA} at se trænet ud{COMMA} er behovet for{COMMA} at have en rutine med en bestemt øvelse med en bestemt vægt. Du kunne jo også{COMMA} bare bruge den arm noget mere….! En tur i supermarkedet med lillemand på armen{COMMA} eller det{COMMA} at slippe lidt manuelt arbejde ind i dit liv igen – eksempelvis ved at bære lidt mere i din hverdag{COMMA} i stedet for altid{COMMA} at bruge en indkøbsvogn eller køre{COMMA} kan gøre det. Du kan læse mere om at bære her.
Du får ikke en kerne eller en mave der virker{COMMA} hvis du ikke bruger dem
Når jeg eksempelvis i går bar en stor pakke ud af posthuset{COMMA} var min kropspositionering og placering af pakken på min arm afgørende for{COMMA} om min kerne arbejdede godt eller skidt{COMMA} og om min bækkenbund blev positivt styrket af det. Læs mere om at bære her
Når jeg henter et glas på nederste hylde{COMMA} i gulvhøjde{COMMA} er min bevægelse derhen afgørende for{COMMA} om mine hofter{COMMA} baller og kerne bliver brugt – og styrket af det eller ej.
Når jeg står og venter på min ene pige{COMMA} eller går til kontoret{COMMA} er måden jeg går og står på afgørende for{COMMA} om mine baller bliver brugt{COMMA} og dermed styrket af det.
Jeg kunne blive ved. Men summa summarum er{COMMA} at du skal tilbringe virkeligt mange timer ved ballemaskinen i fitness.whatever for{COMMA} at få det samme ud af det{COMMA} som dit liv kan give.
Ja{COMMA} tak – jeg vil lære det nu!
Træning når du lever et almindeligt{COMMA} travlt liv som mor
Hos SOLHEIM vil vi gerne gøre træning nemt for dig.
Der er mange gode grunde til{COMMA} at ikke smide sine penge efter noget man ikke endnu ved er det{COMMA} man har brug for
Derfor kan du i den første måneds abonnement hos SOLHEIM nå at træne de 2 første moduler i vores online forløb{COMMA} inden næste måneds abonnement bliver trukket på din konto.
Du kan altså nå{COMMA} at træne med i hele 2 moduler i den første måneds abonnement{COMMA} og stadigvæk nå at opsige det{COMMA} hvis det alligevel ikke var din kop te. Jeg vil dog sige{COMMA} at din største fordel er{COMMA} at du kan nå at mærke hvad et online forløb hos SOLHEIM giver dig – uden at skulle ud med en større investering.
En måske endnu bedre og produktiv nyhed for dig er{COMMA} at du kan skifte til en Samlet Pakke
Og få pengene tilbage for den sidste måneds abonnement.
Det betyder helt konkret for dig{COMMA} at du har prøvet en måned gratis + du kan træne videre til en samlet pris på 1595 kroner hvor du har adgang til det online forløb i 18 måneder.
Hvad er fordelene ved det?
- Det svarer til en månedlig ydelse på 89{COMMA}- (månedlig pris ved abonnement er 199{COMMA}-)
+
- Det giver mere tid{COMMA} og mindre stress over at der er perioder hvor du ikke ”checker ind” lige så regelmæssigt for at træne
+
- Du får sidste måneds abonnement krediteret – så du har altså kun betalt for elastikkerne i den første måned hvor du prøvede SOLHEIMs online forløb.
Det kan svare sig mere for dig{COMMA} jo tidligere i dit forløb du beslutter dig for at skifte til Samlet Pakke – men ud over det{COMMA} er forløbet det samme uanset pakke eller abonnement.
Jeg kender efterhånden SOLHEIMs kvinder og kvinders træningsbehov ret godt
Det som de aller fleste af mine kunder og travle med-mødre har brug for – er træning der kan tilpasses og følge dem i en af de mest travle faser i deres liv.
En fase der ikke desto mindre også er den{COMMA} hvor deres krop mere end før har brug for blide skub der genopbygger styrken nensomt.
De har brug for træning der ikke automatisk opgives pga. 14 dage med konstant syge børn{COMMA} fordi man allerede er bagud.
Træning som kan følge en også i måneder hvor søvnmangel og konstant arbejdspres gør{COMMA} at der er et meget lille overskud til{COMMA} at give kroppen nogle nødvendige bevægelsesvitaminer.
En Samlet Pakke føles for mange bedre i maven{COMMA} fordi de undervejs har brug for mere tid på et enkelt eller flere af modulerne – eller at ganske enkelt starte igen{COMMA} efter en belastet periode
Det er en genvej til{COMMA} at slippe for den dårlige samvittighed over et abonnement der løber{COMMA} men samtidig vide{COMMA} at træningen er der når du igen er klar.
I SOLHEIM handler det nemlig også om{COMMA} at hjælpe dig tilbage på sporet igen{COMMA} når livet står i vejen for din regelmæssige træning{COMMA} sådan som du havde forestillet dig det.
Når livet ”kommer i vejen” for din træningsplan og dine mål
Vidste du{COMMA} at det er de aller færreste mennesker der kan følge et træningsprogram planmæssigt gennem et helt forløb?
At de fleste har dage{COMMA} uger eller månedlige tidspunkter hvor træning skal tilpasses{COMMA} vige eller ændres pga. hormonelle ændringer{COMMA} børneliv{COMMA} arbejdsliv{COMMA} skader eller særlige hensyn til almindelige dysfunktioner efter graviditet og fødsel?
Vi er mennesker{COMMA} ikke maskiner
Når jeg udvikler træningsprogrammer og træningsforløb{COMMA} er det lavet ud fra mindste minimums tid man skal bruge på et træningsniveau for at det er ok{COMMA} at gå videre til næste.
Men i realiteten er det langt mere et udgangspunkt{COMMA} end det er et billede af den realitet vi befinder os i.
For de færreste kan følge dette slavisk.
- Når du lever dit liv{COMMA} f.eks. med en månedlig hormonel ændring der kan mærkes både på komfort{COMMA} energi niveau og kraft i bækkenbunden – er det helt normalt at din træning ændres i de dage. Sættes lidt tilbage{COMMA} ville nogle måske sige.
- Når du ikke har sovet nok{COMMA} fordi du har rejst med arbejdet{COMMA} har holdt 3 børnefødselsdage på 14 dage{COMMA} eller knapt har overskud til at flytte kroppen i opvarmningsøvelserne på grund af det – er dit klogeste valg ofte{COMMA} at droppe de hårdere øvelser denne dag{COMMA} og bruge tiden på de blidere stræk og bevægelser som ellers kun var til opvarmning eller afslutning på et træningspas. Men træningen er der{COMMA} klar til dig{COMMA} når du efter et par dage på denne måde er frisk på mere. Og du lærer at bevæge dig i udvalget af øvelser og træningsniveau.
- Når du har været syg – og kroppen nærmest reagerer med utilpashed og ømhed på træning – er der på samme måde blidere veje til at hjælpe den tilbage på sporet hvor du oplever kontakt til muskulatur{COMMA} bevægelige led og ro og overskud.
Du behøver altså ikke give op. Din træner ligger og venter på dig.
Og hun fylder ikke mere{COMMA} end at hun kan være i din mobil{COMMA} faktisk…:-)
Hvis du kræver udvikling af af din krop{COMMA} bliver du nødt til at sørge for{COMMA} at vilkårene er tilstede
- Søvn og mad er nr. 1
- Overskud fra dette{COMMA} og god vejrtrækning er nr. 2
- Bevægelighed og stabilitet er nr. 3
- Herefter kan du overveje hvilke parametre du vil skrue på{COMMA} for at øge intensiteten og præstere mere fysisk. Ikke før.
Kunsten er at lytte og nuancere
Du er ikke en maskine{COMMA} men du er heller ikke en fiasko når dit liv stiller nogle vilkår der gør{COMMA} at du lige nu ikke kan give den lige så meget gas som du drømmer om.
Men du vil helt sikkert leve din drøm ud{COMMA} hvis du tager dig tid og lytter kærligt undervejs{COMMA} mens du dagligt giver dig selv den tilpassede mængde kropslige bevægelsesvitaminer som du har brug for.
SOLHEIM er klar til at tage i mod dig!
www.elinsolheim.dk
Hvornår må du træne?
Der kan være gode grunde til at tage ekstra hensyn til bækkenbunden eller maven inden din sædvanlige træning genoptages
Det kan også være{COMMA} at træningen fortsat i længere tid skal tage hensyn til bækkenbund eller mave – for at træningen er gavnlig.
I funktionel træning har du 3 valg:
- Du kan fokusere på at lave bevægelserne fra a-z og være tilfreds med at have lavet den det givne antal gange
- Du kan forfine bevægelserne med alle de justeringer der skal til for{COMMA} at du får led og muskler på arbejde i det samspil der skal til for{COMMA} at kroppen arbejder som et helt og stærkt system. Helt specifikt skal baller{COMMA} bækkenbund og kernemuskulatur også arbejde som et helt system i fx. en lunge.
- Du kan bryde de funktionelle bevægelser ned{COMMA} for at gøre dem simplere og mindre belastende for den svageste del af din krop{COMMA} f.eks. din bækkenbund eller din mave{COMMA} hvis du har en Rectus Diastase.
Hvad jeg ofte hører fra dem jeg træner
- ”Jeg har lavet squat en million gange over i fitness centeret{COMMA} men jeg har ALDRIG før mærket det i ballerne{COMMA} bækkenbunden og kernemuskulaturen på denne måde. Hvorfor er der aldrig nogen der har fortalt mig dette?
- ”Jeg har lavet så mange mavebøjninger{COMMA} men min mave er ikke blevet fladere og min lænd gør stadigvæk ondt”
- ”Hver gang jeg er til træning skal jeg tisse mange gange undervejs{COMMA} og jeg har svien og tyngdefornemmelse i bækkenbunden mange timer{COMMA} og nogle gange dage bagefter”
Træning er altså ikke
bare træning – og en øvelse er ikke
bare en øvelse
Hvis øvelerne skal have den ønskede effekt for netop dig{COMMA} kan det være nødvendigt at få hjælp til{COMMA} at lave de vigtige justeringer.
Dermed får du også det ud af træningen{COMMA} som du ønsker{COMMA} og noget igen for din indsats.
Skadens omfang kan betyde du ikke må træne
Internettet og de sociale medier florerer med øvelser for ALT mellem himmel og jord{COMMA} og forklaringer medfølger på hvorfor og hvordan du skal lave træningen.
Men det er ingen garanti for{COMMA} at netop den træning er egnet til din krop.
Lad mig give nogle eksempler:
- Hvis du har skader på din bækkenbund efter en fødsel som er så omfattende at bækkenbunden ikke er normalt fungerende bagefter – f.eks. alvorlige bristninger{COMMA} neveskader eller nedsynkning – skal du følge de anbefalinger du har fået fra hospitalets fysioterapeuter og læger/jordemoder.
- Det kan dreje sig om skader på nervevæv der gør at du ikke kan aktivere bækkenbunden tilstrækkeligt endnu – selv om du kniber – {COMMA} og derfor skal undgå hård belastning indtil bækkenbunden er klar{COMMA} samt opbygge belastningen skånsomt og over længere tid.
- Det kan også dreje sig om alvorlig grad af nedsynkning af organer efter en fødsel eller mange år efter (f.eks. når overgangsalderen sætter ind) der gør{COMMA} at du slet ikke skal træne funktionelt med High Impact og høj belastning lige nu.
I disse tilfælde er det meget vigtigt at følge de vejledninger hospitalet har givet dig{COMMA} og ellers opsøge en specialuddannet fysioterapeut der kan vurdere problemets omfang og vejlede dig i den videre træning. Find en du kan tale med{COMMA} og som fortæller dig hvad du må{COMMA} og hvad du ikke må. Du kan finde en special uddannet fysioterapeut her
Lad være med at kaste dig over alle os der tilbyder træning{COMMA} selv til din målgruppe{COMMA} før du er sikker på du er klar{COMMA} og har fået grønt lys fra en gynækolog eller specialuddannet fysioterapeut.
Der er stadig håb og gode grunde til at tro på{COMMA} at du bliver stærk igen
Det handler om{COMMA} at se betydningen af alle de små skridt du tager på vej mod{COMMA} at få en stærk og velfungerende krop.
Men man er simpelthen nødt til at tænde for kontakten mellem nervesystem og muskulatur først{COMMA} fordi man kun kan styrke en muskel som hjernen kan finde. Og man er nødt til at tage hensyn til det svageste led i kæden.
- Du er stadigvæk på vej{COMMA} mens du træner stræk og blid funktionel træning for at få kontakt til bækkenbunden eller din tværgående mavemuskel{COMMA} og tilhørende bindevæv i mavens midtlinje.
- Du er stadigvæk på vej{COMMA} mens du undgår planken pga. en Rectus Diastase der er i gang med at hele gennem blidere træning
- Du er stadigvæk på vej selv om du må køre rollerblades men ikke løbetræne
- Du er stadigvæk på vej hvis bækkenbunden kan holde til 20 minutters funktionel træning med løbende afspændende stræk undervejs{COMMA} og ikke din cross fit time som i gamle dage
Jeg vil til enhver tid altid gerne se dig i klinikken eller på skype{COMMA} eller skrive sammen med dig{COMMA} og være med til at vurdere om du er klar til at integrere bækkenbund og mave i funktionel træning sammen med resten af din krop.
www.elinsolheim.dk
Foråret er her{COMMA} og med det også “bliv klar til bikini-træning”
Jeg er vildt fascineret af{COMMA} at man kan forme sin krop hurtigt og med synlige resultater meget hurtigt{COMMA} med målrettet træning og kost.
Jeg kikker også med stor interesse på ”før og efter”-billeder for{COMMA} som den nørd jeg er{COMMA} at afdække hvordan træningen har skabt synlige ændringer på endnu en kvindekrop afbildet fra knæ til bryst iført undertøj. Og tager også mig selv i at tænke{COMMA} at det kunne være vildt fedt at smide fedtet på maven{COMMA} løfte ballerne og få den perfekte silhuet. For det er jo muligt{COMMA} på kort tid – det ser jeg jo.
Min fascination stopper ligeså brat
For hvad skal jeg egentligt bruge det til{COMMA} at min krop skal være bikiniklar?
Og hvad kan jeg bruge en 3 ugers intensiv træningsindsats til{COMMA} på længere sigt?
Det er ikke sjovt{COMMA} at have en krop der ikke mere ligner det den engang var{COMMA} eller en krop der ikke er rar at være i hverken med eller uden tøj{COMMA} eller som ikke længere er egnet til aktivitet.
Jeg fatter det.
Men det store problem med ”slank og stærk på 3 uger” eller lignende forløb er netop det: Det er et fix på 3 uger{COMMA} og altså ikke nødvendigvis ændringer der har lang holdbarhed.
Hvor mange 3 ugers kure skal du have i dit liv?
For når den intense indsats og troen på{COMMA} at det skal lykkes er overstået{COMMA} og målet er nået skal du blive ved for at holde det vedlige.
Men mange af os lykkes ikke med at leve med den samme indsats over længere tid{COMMA} fordi det netop ikke helt er “levedygtigt” i vores liv over længere tid.
En anden medvirkende faktor er{COMMA} at de bevægelser og belastninger der udnyttes i øvelser for at få resultaterne{COMMA} ofte stadigvæk ligger langt fra de bevægelser og den belastning du giver din krop i dine normale{COMMA} habituelle hverdagsbevægelser. Forløbet har nemlig ofte ikke givet noget der ændrer hverdagens bevægelsesvaner{COMMA} hvor du tilbringer mesteparten af din tid.
Og efter noget tid bliver man altså nødt til at starte forfra med en ny kur.
Det vi har brug for er en hverdag der holder os i form gennem styrkende{COMMA} nærende stimuli til kroppen{COMMA} og træning som samtidigt er til at leve med
Det er bæredygtigt{COMMA} hvis du spørger mig.
Det giver også resultater der kan ses. Blot tager det noget længere tid{COMMA} men er til gengæld langtidsholdbart.
Bær din krop
Mere konkret{COMMA} så handler det om hvordan du bærer din krop hele livet. Det er det der er det afgørende når du slæber rundt på dit barn{COMMA} når du står op og arbejder ved din computer{COMMA} når du går en aftentur i stedet for at vælge sofaen{COMMA} og stadigvæk når du runder de 60 og begynder at tænke over livskvaliteten i at kunne bo hjemme i mange år endnu.
At bære din krop i gode{COMMA} nærende bevægelser når du træner{COMMA} går{COMMA} står{COMMA} squatter{COMMA} leger{COMMA} og generelt sidder mindre{COMMA} er udgangspunktet for at holde din krop stærk og bevægeapparat velfungerende hele livet.
Jeg har mødt mange ældre mennesker i træningssammenhænge{COMMA} og vi taler +80-årige. Og det jeg har lagt mærke til{COMMA} er at de der har det bedst{COMMA} ofte er dem der har lavet sin morgengymnastik. Jeg hører meget lidt om ”ekstreme makeovers” og bootcamps fra den generations yngre dage… Det giver stof til eftertanke.
Kunne du tænke dig øvelser til morgengymnastik{COMMA} hjemmetræning eller inspiration til bedre bevægelse i hverdagen{COMMA} så læs mere på hjemmesiden her
En vigtig reminder i januar måned!
Velkommen januar!
Hendes indlæg er en vigtig reminder her midt i ”januar bølgen”{COMMA} som jeg kalder det – og jeg har fået hendes tilladelse til at sende det videre ud i verden?
Kære Elin!
Vil blot dele lidt træningsglæde med dig. Jeg er i gang med modul 5 og jeg kan slet ikke få armene ned over{COMMA} hvor godt dit program gør mig. Jeg føler mig allerede en hel del stærkere og kan mærke en stor forskel i min bækkenbund{COMMA} når jeg går ture. Har ikke længere en stor tyngdefornemmelse og det er dejligt. Har også opdaget noget nyt og godt om mig selv. Som du ved{COMMA} har jeg tidligere løbet en del og i perioder haft en meget lav kropsvægt. I de perioder har jeg haft det godt med min krop og mig selv. Jeg har altid troet{COMMA} det var vægten og udseendet{COMMA} der gjorde forskellen. MEN nu hvor jeg stadig ikke har smidt de sidste kilo efter 3.barn og ikke løber{COMMA} har jeg set{COMMA} at det i højere grad handler om at mærke min krop{COMMA} kunne bevæge den og føle mig stærk. Så tusind tak for verdens bedste barselsgave søde Elin. Jeg følger dit program nøje og nyder min mor tid på måtten med dine instruktioner undervejs.
Det er ikke vægten og udseende alene der er afgørende for hvordan du har det med din krop{COMMA} eller hvordan du har det i dit liv.
Selv om vægt og udseende i yderste konsekvens betyder noget. Bare ikke alt.
Kærlig selvmedfølelse
I jagten på en krop du har det godt med og lever godt med – er
- følelsen af at være stærk
- positive erfaringer af din krop i bevægelse
- og at have en krop der fungerer
– en langt vigtigere drivkraft til at have en solid kropslig alliance drevet af kærlig selvmedfølelse.
Både nu i januar{COMMA} men især hvis du vil have din krop med dig hele året.
TRÆNING ER IKKE AFGØRENDE –MEN BEVÆGELSE ER!
www.elinsolheim.dk