Husk: Du får gratis individuel Teams session med Elin når du følger ONLINEFORLØBET!

https://www.elinsolheim.dk/blog/blog/foerstehjaelp-til-dine-knae

[

May 6 / Elin Solheim

Førstehjælp til dine knæ

Write your awesome label here.

Kommer dine knæ nemt kommer til at gøre ondt?

Førstehjælp til dine knæ… er det en joke?

Nej.

Måske ved du allerede{COMMA} at du står med låste knæskaller? Men vidste du at det bl.a er derfor du kan have brug for førstehjælp til dine knæ?

Eller er du måske en af os der har lært{COMMA} at vi skal stå med ”bløde knæ” og som faktisk den dag i dag er lidt bange for at strække dem helt ud{COMMA} for så bliver de nok overstrakte?

Opgør med de “bløde”{COMMA} microbøjede knæ + opgør med låste knæskaller

Det kan være en kæmpe udfordring at få stærke hofter{COMMA} eller en stærk kerne og en glad bækkenbund{COMMA} hvis du hele dit liv er blevet båret rundt (læs: holdt dig oppe i stående) med låste knæskaller eller microbøjede knæ. Begge tilfælde giver nemlig en konstant aktiv lårmuskel (quadriceps) på overarbejde.

Jeg mener det faktisk bogstaveligt: Du bærer dig selv rundt i stående{COMMA} med dine lårmuskler! Og det kan være meget svært at tro på{COMMA} at man bliver stående hvis man gør noget andet…

Faktisk er det for mange ikke muligt at stå op uden{COMMA} og det er her{COMMA} at en akut førstehjælp til ens knæ bliver nødvendigt.

Hvor skal jeg så have mine knæ?

Når jeg i min klinik{COMMA} eller på online forløbet vejleder kvinder der eks. har knæsmerter eller bækkesmerter{COMMA} så kommer min klient som oftest til at sige dette på et eller andet tidspunkt:
”Men jeg har jo lært at jeg skal stå med mikrobøj i knæene{COMMA} for at ikke overstrække!

Hvor skal jeg så have mine knæ? Hjælp!”

Derfor har jeg nu lavet denne video til kvinderne på online forløbet{COMMA} men nu får du den også

For det kan være svært at lære bære sig selv med noget andet end lårene. Hofterne{COMMA} for eksempel. Og det kan være svært at lære{COMMA} når man har gjort det hele livet. Desto mere er det noget der kan give dig sunde{COMMA} glade{COMMA} stærke knæ og hofter resten af livet at lære det nu!
Write your awesome label here.

Start med at træne det gradvist{COMMA} og hensynstagende

Det kan være en god idé at du i starten nøjes med at være god til det der med at slippe dine låste knæskaller igen{COMMA} i stillinger hvor du har støtte. Det kan være siddende på gulvet med strakte ben{COMMA} gerne op ad en væg hvor du har støtte i ryggen. Førstehjælp til dine knæ handler ikke om at byde dem mere af det{COMMA} der gør ondt{COMMA} men mere af det{COMMA} hvor de kan belastes med en bedre strategi end før.

Det sværeste er at stå op helt selv{COMMA} uden støtte{COMMA} og endnu sværere{COMMA} at stå på 1 ben og kunne slippe sine knæskaller. Men det skal nok komme. Det kommer nemlig i takt med{COMMA} at du bruger mere af dine hofter til din vægtbæring{COMMA} og dermed får kontrol over belastningen på dine knæ igen.

Tip til dig der er bange for at du overstrækker dine knæ:

Det hjælper rigtig meget{COMMA} at få vægten bagud mod hælene{COMMA} så dine ben er i lodlinjen/lodrette under dig{COMMA} og ikke skråt fremad. Det gør nemlig{COMMA} at knæene ikke “smutter” bagud i overtræk{COMMA} selv om de er neutrale strakte og ikke bøjede.

Er du i tvivl om hvad jeg mener med vægten bagud og lodlinje? Så se filmen nedenunder.

God træning!
Write your awesome label here.

]