I oktober kan du få ét af SOLHEIMs NYE produkter gratis, når du tilmelder dig vores vores klassiske onlineforløb!

 

https://www.elinsolheim.dk/blog/blog/hvornaar-kan-jeg-loebe-igen

[

Nov 6 / Elin Solheim

Hvornår kan jeg løbe igen?

Write your awesome label here.

Svaret er ganske enkelt…at der ikke findes et simpelt svar

En mor der fødte for ca. 2 måneder siden{COMMA} og som plejede at løbe{COMMA} havde et spørgsmål til mig om netop det forleden:

Drag to resize
”Hej Elin{COMMA}

Jeg løb et par gange eller tre om ugen inden jeg blev gravid og fortsatte faktisk helt til 4.måned.
4-7 km.
Hvornår synes du man kan begynde igen…?
Har læst mail om gang frem for løb i starten. Men når jeg en dag ikke er dødtræt længere{COMMA} så vil jeg gerne ud og svede igennem!

Her er mit svar til hende:

“Hej!

Tak for din spørgsmål.
Mit svar kan være meget kort:
VENT.
Lad være med at have så travlt med at løbe endnu.

Mit svar kan også være meget langt:
1. Du kommer til at løbe igen{COMMA} selv om du giver kroppen ro og tid.
2. Der er noget der lige nu er vigtigere end at kunne løbe{COMMA} eller at kunne løbe uden gener{COMMA} eller at få kroppen til at føles og se ud som før:

Nemlig at dit bindevæv og muskulatur skal hente sig selv så meget ind{COMMA} at løbetræning ikke kompromitterer især bækkenbunden og kernens yde evne efter en fødsel. Herunder også det bindevæv i mave og bækken der er blevet forlænget{COMMA} og som bl.a. støtter livmoder{COMMA} blære og organer sammen med musklerne.

Du skal altså bruge en del mere end 2 måneder på at blive stabil til løbetræning{COMMA} hvis du spørger mig. Sorry!

Jeg tror vi vil komme til at se studier der viser at for tidlig løbetræning kan overbelaste bækkenbunden.
Det er 100% for egen regning at jeg påstår dette.

Faktum er dog{COMMA} at tyngdekraften øges med 3G ved løb. Så hvis du synes almindelige hop på stedet eller eksplosive squats på stedet kan mærkes i underlivet på en underlig måde det ikke plejer{COMMA} er løb ikke sagen endnu.

 Jeg tror vi har alt for travlt med at komme ud at løbe.
Surprise:-)
Hvis det står til mig{COMMA} så giv det minimum (!) 6 måneder. Hvis jeg selv skulle gennem en graviditet igen{COMMA} løb jeg ikke før 12 måneder fødselen – to be on the safe side…

Det er ikke fordi jeg ikke kan genkende lysten til at komme igang{COMMA} og jeg ved at Bente Klarlund og Tracy Høgh siger noget andet i Politiken. Og der er vitterligt ingen opskrift – men der er så meget andet mere fornuftigt at få pulsen op og svede af{COMMA} end løb når man lige har født…
Jeg kan helt komme til at spørge mig selv om Bente Klarlund selv har prøvet hvor lang tid det tager før kroppen er sig selv igen efter en graviditet…selv med en god indstats fra moderen selv.

Prøv noget andet
Svøm{COMMA} lær at gå med aktive baller{COMMA} træn med SOLHEIM{COMMA} lav lunges op ad bakke{COMMA} squat så mange gange du kan med aktiv bækkenbund og udånding{COMMA} gå til roning{COMMA} gå på roller blades{COMMA} gå armgang…

Men vent med at løbe til du som minimum kan gør alle disse ting med en stabil kerne. Det vil betale sig på længere sigt.

Der er uanset én forudsætning{COMMA} der skal være på plads inden du snører løbeskoene:
Du skal have trænet din kernemuskulatur og bækkenbund til at fungere under bevægelse og belastning. Knibeøvelser siddende på en stol er i sig selv altså ikke vejen dertil.”

Bonus info

At du kan løbe uden smerter eller tyngdefornemmelse (eller uden at opleve urinlækage){COMMA} betyder ikke nødvendigvis{COMMA} at du ikke på sigt kan få symptomer på overbelastning{COMMA} hvis du løber med en kerne og bækkenbund der ikke støtter godt nok.

Gener som stressinkontinens og nedsynkning af organer er langt sværere at fjerne når de allerede er opstået{COMMA} end de er at forebygge. Og det kan have store konsekvenser nu{COMMA} eller senere for sexliv{COMMA} mave/tarm{COMMA} urinvejsfunktion{COMMA} socialt liv og livskvalitet.

Se mere her.

 
Der findes også en dansk facebook gruppe: Nedsynkning

]